Baas Boards

Onderhoud

Het onderhoud van je snijplank

Goed onderhoud van je snijplank is erg belangrijk, zeker als je er jaren of generaties lang plezier van wilt hebben. Ook de dagelijkse reiniging van je snijplank heeft invloed op de kwaliteit van je houten plank, zeker op de lange termijn. Daarom is het belangrijk onderstaande instructies goed door te nemen en toe te passen. Bij ons onderhouds- en verzorgingsadvies maken wij onderscheid tussen onze behandelde en onbehandelde planken. Het onderhoud van beide planken wijkt in detail af. Het is dan ook belangrijk onderstaande instructies goed door te lezen om je garantietermijn van tien jaar te behouden.

Onderhoud van je onbehandelde of behandelde houten plank

Sommige planken die wij leveren zijn van massief hout, dat bij aflevering onbehandeld is. Voordat je deze planken in gebruik neemt is het raadzaam deze een aantal keren met olie te behandelen. Wanneer je een behandelde plank hebt gekocht is deze voor aflevering al eenmaal met olie behandeld. Dat geeft slechts een voorlopige bescherming. Voordat je je behandelde plank in gebruik neemt raden wij je dan ook aan deze ook nog een aantal keren met olie te behandelen. Zo weet je zeker dat deze langer meegaat en je er nog veel plezier van zult hebben. Overigens zal je plank in het dagelijks gebruik weer uitdrogen, dus ook na ingebruikname dien je hem regelmatig met olie te blijven behandelen.

Waarom je plank behandelen met olie

Olie maakt hout waterafstotend en zorgt er voor dat de vezelstructuur van het hout steviger en hechter blijft. Daardoor kan de plank geen vocht opnemen, zodat hij niet krom kan trekken of scheuren. Bovendien voorkom je met olie vlekken op je snijplank en ga je uitdroging tegen. Wij adviseren je voor de behandeling van je houten plank druivenpitolie of Baas Boards onderhoudswax te gebruiken. Die is dun en en bovendien smaak- en reukloos. Uiteraard kun je deze druivenpitolie of Baas Boards onderhoudswax in onze webshop bestellen. Met een kwast, doek of een stuk keukenpapier verdeel je de olie over de plank. Wacht na iedere behandeling enkele uren totdat de olie goed is ingetrokken. Daarna smeer je de plank opnieuw in, totdat hij geheel verzadigd is. Vergeet hierbij de zijkanten van je houten plank niet!

Onderhoud of reiniging van uw houten snijplank

Als je een beetje lief bent voor je houten plank, kun je daar nog jarenlang met veel plezier mee werken. Tijdens het dagelijks gebruik is het daarom belangrijk dat je hem niet te veel blootstelt aan water en warmte. Om je plank schoon te maken kun je hem het best reinigen met een vochtig doekje of keukenpapier. Heeft je plank een grondiger reiniging nodig, borstel hem dan af met weinig water. Droog hem vervolgens goed af en laat hem aan de lucht drogen. Nog beter is het om hem in te wrijven met citroen, en hem vervolgens met de bovenkant op een met zout bestrooide theedoek te leggen om te drogen. Zet hem in ieder geval nooit dichtbij of op een warmtebron.

Meer weten?

Twijfel je over de behandeling van je handgemaakte plank of heb je vragen over het onderhoud of de reiniging van je snijplank? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag advies.